A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 ELTÁRŐ ÁLLÁSPONTOK

X

Szarka László

az MTA levelező tagja, MTA Titkárság Kutatóintézeti Főosztály • szarka.laszlo(kukac)titkarsag.mta.hu

Brezsnyánszky Károly

PhD, Magyar Állami Földtani Intézet • brezsnyanszky.karoly(kukac)gmail.com

 

 

A Magyar Tudomány 2013. júniusi számában Láng István egy könyvről (Baranyi – Fodor, 2011) írt ismertetőjében (Láng, 2013) rövid összefoglalást adott az utolsó fejezeteként szereplő tanulmányunkról is (Szarka – Brezsnyánszky, 2011). Megtiszteltetés, hogy Láng István akadémikus figyelmet fordít munkánkra, de hatmondatos ismertetésében három állításunkat pontatlanul idézte. Az ismertetés és az eredeti állítások összevetése az alábbi táblázatban található:

Láng István értelmezését nem fogadjuk el sajátunknak, és eredeti állításainkat fenntartjuk. A könyvfejezet valósághű ismertetése Láng István mondataival a következőképpen szólna (vastag betűvel kiemelve a lényegi változtatásokat):Szarka László – Brezsnyánszky Károly: Globális környezeti alapkérdésekről • A szerzők szerint a globális problémák teljesen függetlenek a Föld éghajlatváltozásának éppen aktuális tendenciájától. Az energia és a víz együttesen határozzák meg a többieket, például az élelmiszer-előállítást. Ha nincs elegendő energia és víz, akkor a társadalom működése lehetetlenné válik. A fő mozgatóerő (egyúttal a problémák alapvető oka) a fogyasztói igények állandó növekedése, amely egyrészt a népességnövekedésből, másrészt a jólét fokozódásából adódik. A gyógymód: az energia, a nyersanyagok és a víz takarékos használata, a termőterület kímélése, a természetközelibb életmód, a globális fogyasztói társadalom és a fogyasztói szemlélet visszaszorítása. Amíg a világ döntéshozói egyetlen környezeti paraméterre, például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére koncentrálnak, garantált, hogy el sem jutnak a probléma lényegének valódi felismeréséig.

Az egymásétól eltérő álláspontok tiszteletben tartását a globális környezeti problémákat illetően azért is fontosnak tartjuk, mert a vita nemcsak elméleti kérdésekről, hanem fontos döntéshozói alternatívákról is szól. 2013. szeptember 27-én megjelent a Klímaváltozási Kormányközi Bizottság

 

 

(IPCC) I. munkacsoportjának az IPCC 5. jelentéséhez készített anyaga; október 17-én társadalmi vitára bocsátották az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, benne a hazai dekarbonizációs útitervvel; a Magyar Tudomány novemberi számában pedig az EU-álláspontot is ismertető beszámoló jelent meg az V. magyarországi klímacsúcsról (Mika, 2013). Mindhárom dokumentum középpontjában az éghajlatváltozás, közelebbről a „globális felmelegedés elleni küzdelem”áll. Mi ezzel szemben azt állítjuk, hogy a természeti erőforrások (energia, nyersanyag, víz, talaj) mohó fogyasztásához, a környezet (föld, víz, levegő) szennyezéséhez, a biodiverzitás-csökkenéshez képest az éghajlatváltozás olyan megfoghatatlan lepel, amely elfedi a valódi, egyre súlyosbodó – a véges adottságokkal rendelkező Földön az állandó fogyasztásnövekedésből eredő – konkrét környezeti problémákat.
 



Kulcszavak: természeti erőforrások, globális fogyasztás, környezetszennyezés, biodiverzitás-csökkenés, éghajlatváltozás
 


 

IRODALOM

Baranyi Béla – Fodor István (szerk.) (2011): A környezetipar lehetőségei Magyarország újraiparosításában. MTA RKK, Pécs

Láng István (2013): Környezetipar, újraiparosítás és regionalitás Magyarországon. Könyvszemle. Magyar Tudomány. 174, 6, 763–764.

Mika János (2013): Az V. magyarországi klímacsúcs. Tudományos konferencia civil kezdeményezésben. Magyar Tudomány. 174, 11, 1396–1398.

Szarka László – Brezsnyánszky Károly (2011): Globális környezeti alapkérdésekről. In: Baranyi Béla – Fodor István (szerk.): A környezetipar lehetőségei Magyarország újraiparosításában. MTA RKK, Pécs

 


 

Láng István ismertetése az eredeti állítások

A szerzők szerint a globális problémák
sorrendjében a klímaváltozás
a harmadik helyet foglalja el.

Az alapprobléma tehát teljesen független
a Föld éghajlatváltozásának
éppen aktuális tendenciájától.

A fő mozgatóerő globális méretekben
a népesség rohamos növekedése.

A problémák alapvető oka a fogyasztói igények állandó növekedése, amely egyrészt a népességnövekedésből, másrészt a jólét fokozódásából adódik.

Amíg a világ döntéshozói egyetlen környezeti paraméterre, például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére koncentrálnak, garantált, hogy el sem jutnak a probléma lényegének felismeréséig.

Amíg a világ döntéshozói egyetlen környezeti paraméterre (a szén-dioxid-kibocsátásra) koncentrálnak, garantált, hogy el sem jutnak a probléma felismeréséig.