alacsonyabb, ezért is vannak a herék a testüregen
kívül. A herék hőmérsékletének csökkentése érdekében, azon kívül,
hogy azok a testüregen kívül helyezkednek el, egy speciális
vérkeringés (repkényfonat) alakult ki, amelynek funkciója a
hereszövetek hűtése (Senger, 2013). A herék működése szempontjából
így a magas környezeti hőmérséklet különösen veszélyes. A képződő
ondósejtek életképessége magasabb hőmérsékleten csökken, morfológiai
rendellenességek alakulhatnak ki, amelyek – tekintve a
spermiumképződés mintegy két hónapos időtartamát – akár több héttel
a hőstressz kialakulását követően jelennek csak meg az
ejakulátumban. Mindezeken túl a spermium genetikai állománya is
károsodhat, ami nem csökkenti feltétlenül az apaállat
termékenyítőképességét, de zavart szenved az embriók fejlődése, azok
korai vagy késői fejlődési stádiumban elpusztulhatnak – ilyen
esetben gyakorlatilag lehetetlen különválasztani, hogy a hőstressz a
hím- vagy a nőivar szaporodásbiológiai folyamataiban okozott-e
zavart.
Az ivarsejtek genomját érintő káros hatások mellett
a legújabb vizsgálati eredmények szerint a stressz epigenetikai
változásokat is okozhat. A spermiumok által szállított
mikroRNS-molekulákban kialakuló változások az utódgenerációban is
detektálható élettani eltéréseket okoznak. Egereken végzett
vizsgálatokban például a stresszelt hímek utódai depresszív
viselkedést és rendellenes szénhidrát-anyagcserét mutattak (Gapp et
al. 2014).
A korszerű táplálkozás egyre népszerűbbé válásával
nő a haltenyésztési ágazat jelentősége is. A tenyésztett halak
esetében a többi gazdasági állatfajhoz képest egy sor élettani
különbséget kell szem előtt tartanunk a klímaváltozás hatásainak
vizsgálata során. Az egyik legfontosabb eltérés a környezeti
hőmérséklet és az ivar kialakulásának kapcsolata. Az ivar
kialakulása a madaraknál és emlősöknél az embrionális fejlődés során
viszonylag szabályozott környezeti feltételek között zajlik, ami
magában foglalja a hőmérsékletnek az embrió aktuális fejlettségi
szakaszához igazodó szabályozottságát is. Ezzel szemben a változó
testhőmérsékletű állatok, például a csontos halak embrionális
fejlődése a környezeti tényezők folyamatos változásainak kitéve
történik, ahol a hőmérséklet ingadozása fontos szerepet játszhat a
leendő hal további életében (Conover, 2004).
Bizonyos fajok képesek arra, hogy stratégiaként,
reprodukciós sikerük érdekében az ivararányok változtatásával a
maguk hasznára fordítsák a külső hőmérsékleti behatásokat. Más
fajoknál ez természetes körülmények között nem fordul elő, de ha
valamely szélsőséges időjárási esemény következik be, az e fajok
esetében teljesen felboríthatja az ivarmeghatározás normális menetét
(Devlin, 2002). A hőmérsékletfüggő ivarmeghatározás mechanizmusának
ismerete olyan eszközt adhat az ember kezébe, amellyel hormonok és
vegyszerek nélkül is lehetséges a tenyésztett halak gazdasági
szempontból kívánatos ivararányainak szabályozására (Shen – Wang,
2014). Ez különösen fontos a testméretben vagy a növekedési
képességben jelentős ivari dimorfizmust mutató fajoknál.
A hőstressz elleni védekezés
Szerencsére egy sor eszköz áll rendelkezésünkre az extrém környezeti
hőmérséklet hatásainak enyhítésére. Szabadon tartott állatok
esetében árnyékos helyek biztosítása, jól szellőztetett
permetezőhelyek, kapuk kialakítása, zárt épületben tartott állatok
esetében a hőmérséklet és a páratartalom szabályozása, a megfelelő
légcsere biztosítása csökkenti a hőstresszt. Rendkívül fontos a
megfelelő minőségű – szükség esetén hűtött – és elegendő mennyiségű
ivóvíz biztosítása.
A hőstressz káros élettani hatásainak mérséklésében
számos takarmányozási módszer és technológia is segítséget jelenthet
(West, 1999; Kleyn, 2013). Alkalmazásukkal fő célunk a termelés
fenntartását és az egészség megőrzését szolgáló energia- és
tápanyag-felvétel biztosítása a csökkenő takarmányfelvétel ellenére.
Ilyen lehetőségek például a takarmányadag-kiosztás időpontjának
helyes megválasztása, a tápanyagok emészthetőségének javítása, a
nagy nyersrost tartalmú összetevők kerülése. Célszerű lehet a
takarmány lipidekből származó energiahányadának növelése a
szénhidrátból származó hányad javára. A túlzott fehérjeellátás
helyett elsősorban az optimális esszenciális aminosav felvételének
biztosítására kell törekednünk. A hőstressz érintheti a sav-bázis
háztartást, ilyenkor szükség lehet a vér kémhatásának
befolyásolására, a kation- és anionszintek egyensúlyának
fenntartására. A fokozott légzés okozta szén-dioxid-veszteség esetén
például a takarmány megfelelő szintű bikarbonát kiegészítésével
megakadályozhatjuk a vér pH-értékének kóros változását. A hőstressz
hatásai ellen további hatékony megoldás a takarmányban található
bizonyos vitaminok (például C- és E-vitamin, riboflavin, niacin) és
ásványi anyagok (kálium, nátrium, magnézium) koncentrációjának
megemelése is.
Az állattenyésztési biotechnológia ugrásszerű
fejlődése új eszközöket biztosíthat a fentiek mellett a hőstressz
elleni küzdelemben – a hőtolerancia genetikai hátterének
felderítésével, a felelős gének azonosításával, a termotolerancia és
a termelés közötti antagonizmus mélyebb megismerésével az
állattenyésztők a tenyészállatok kiválasztási szempontjai közé
emelhetik a hőtűrést is.
Jelen cikk „Az éghajlatváltozásból eredő időjárási szélsőségek
regionális hatásai és a kárenyhítés lehetőségei a következő
évtizedekben” című TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0064 projekt
keretében készült. A projekt az Európai Unió támogatásával, az
Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kulcsszavak: klímaváltozás, hőstressz, állatitermék-előállítás
IRODALOM
Baumgard, Lance (2010): Heat Stress and
The Dairy Industry •
WEBCÍM
Berman, A. – Folman, Y. – Kaim, M. –
Mamen, M. – Herz, Z. – Wolfenson, D. – Arieli, A. – Graber, Y.
(1985): Upper Critical Temperature and Forced Ventilation Effects
for High-yielding Dairy Cows in a Subtropical Climate. Journal of
Dairy Science. 68, 1488–1495. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(85)
80987-5
Conover, David O. (2004):
Temperature-dependent Sex Determination in Fishes. In: Valenzuela,
N. – Lance, V. (eds.): Temperature-Dependent Sex Determination in
Vertebrates. Smithsonian Institution Press, Washington DC, 11–20.
Debut, Martine – Berri, C. – Baéza, E. et
al. (2003): Variation of Chicken Technological Meat Quality in
Relation to Genotype and Preslaughter Stress Conditions. Poultry
Science. 82, 1829–1838. DOI: 10.1093/ps/82.12.1829 •
WEBCÍM
Devlin, Robert H. – Nagahama, Yoshitaka
(2002): Sex Determination and Sex Differentiation in Fish: An
Overview of Genetic, Physiological, and Environmental Influences,
Aquaculture. 208 191–364. DOI: 10.1016/S0044-8486(02)00057-1
Gapp, Katharina – Jawaid, A. – Sarkies, P.
– Bohacek, J. – Pelczar, P. – Prados, J. – Farinelli, L. – Miska, E.
– Mansuy, I. M. (2014): Implications of Sperm RNA Sin
Transgenerational Inheritance of the Effects of Early Trauma in
Mice. Nature Neuroscience. 17, 667– 669. DOI:10.1038/nn.3695
Hoffmann, Irene (2010): Climate Change and
the Characterization, Breeding and Conservation of Animal Genetic
Resources. Animal Genetics. 41, 32–46.
DOI: 10.1111/j.1365-2052.2010.02043.x •
WEBCÍM
Kadzere, Charles T. – Murphy, M. R. –
Silznikove, N. – Maltz, E. (2002): Heat Stress in Lactating Dairy
Cows: A Review. Livestock Production Science. 77, 59–91. DOI:
10.1016/S0301-6226(01)00330-X
Kleyn, Rick (2013): Chicken Nutrition. A
Guide for Nutritionists and Poultry Professionals. Context Products
Ltd, England. 157–158.
Nocek, James E. (1997): Bovine Acidosis:
Implications on Laminitis. Journal of Dairy Science. 80, 1005–1028.
DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(97)76026-0 •
WEBCÍM
Quinterio-Filho, Wanderley Moreno –
Ribeiro, A. – Ferraz-De-Paula, V. – Pinheiro, M. L. – Sakai, M. –
Sá, L. R. M. – Ferreira, A. J. P. – Palermo-Neto, J. (2010): Heat
Stress Impairs Performance Parameters, Induces Intestinal Injury and
Decreases Macrophage Activity in Broiler Chickens. Poultry Science.
89, 1905–1914. DOI: 10.3382/ps.2010-00812 •
WEBCÍM
Renaudeu, David – Collin, A. – Yahav, S. –
De Basillo, V. – Gourdine, J. L. – Collier, R. J. (2011): Adaptation
to Hot Climate and Strategies to Alleviate Heat Stress in Livestock
Production. Animal. 6, 707–728. DOI: 10.1017/S1751731111002448 •
WEBCÍM
Rockebush, Yves – Phaneuf, L. P. – Dunlop,
R. (eds.) (1991): Physiology of Small and Large Animals. Decker B.
C. Inc., Philadelphia – Hamilton, 399–406.
Sahin, Kazim – Sahin, N. – Kucuk, O. –
Hayirli, A. – Prasad, A. S. (2009): Role of Dietary Zinc in
Heat-stressed Poultry: A Review. Poultry Science. 88, 2176–2183.
DOI: 10.3382/ps.2008-00560 • WEBCÍM
Senger, Phil L. (2013): Pathways to
Pregnancy and Parturition. Second Edition. Current Conceptions, Inc.
, Washington, 58–63.
Shen, Zhi-Gang – Wang, Han-Ping (2014):
Molecular Players Involved in Temperature-dependent Sex
Determination and Sex Differentiation in Teleost Fish. Genetics
Selection Evolution. 46, 26 DOI: 10.1186/1297-9686-46-26 •
WEBCÍM
West, Joe W. (1999): Nutritional
Strategies for Managing the Heat-stressed Dairy Cow. Journal of
Animal Science. 77, 21–35. doi:/1997.77suppl_221x •
WEBCÍM
West, Joe W. (2003): Effects of
Heat-Stress on Production in Dairy Cattle. Journal of Dairy Science.
86, 2131–2144. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73803-X •
WEBCÍM
|