A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 ÜNNEPI KÖSZÖNTŐ • A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE • 2015

X

Barnabás Beáta

az MTA főtitkárhelyettese

 

Rohanó világunkban rengeteg fontos és sokszor egész életünkre kiható döntést kell hoznunk. A ránk zúduló információáradatban nehéz eligazodni, megkülönböztetni a hiteles információkat a megbízhatatlan vélekedésektől. Az információs forradalom hatással van életünk valamennyi területére, előnyei és következményei társas kapcsolatainkban, életvitelünk és környezetünk fokozatos átalakulásában egyaránt érzékelhetők.

Felismerjük-e a helyes döntések alapjául szolgáló megbízható tudás határait, helyesen látjuk-e a bennünket körülvevő világot?

A Magyar Tudomány Ünnepe novemberben induló, egy hónapos országos rendezvénysorozatával a Magyar Tudományos Akadémia közös gondolkodásra hívja a társadalmat, ami az egyént, a szűkebb értelemben vett közösségeket és az egész emberiséget érintő kérdéseket egyaránt magában foglalja. Az MTA Székházában megrendezésre kerülő, kiemelt akadémiai programok témakörei között szerepel – a teljesség igénye nélkül – az élővilág evolúciójának kérdése, a mindennapok informatikája az 5G fényében – kifejezetten diákok számára –, a védőoltások és a placebohatás körül fellángolt vita kapcsán megfogalmazódott tények és tévhitek; foglalkozunk továbbá az idősödő társadalom életminőségének javításával, amit éppen az infotechnológia robbanásszerű fejlődése tesz

 

 

lehetővé, és természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a napjaink legkomolyabb kihívását jelentő problémákra, mint a migráció, valamint a klímaváltozás. A Magyar Tudomány Ünnepe programjai lehetőséget teremtenek arra is, hogy megismertessük a fiatalokkal a legújabb kutatási eredményeket, és vonzóvá tegyük számukra a kutatói pályát.

Mindezek tudatában a programok összeállításánál idén különös figyelmet fordítottunk a tudomány népszerűsítésére.

Megszólítjuk a gazdasági vonalon érdekelteket és a nagyvállalatokat is. Erre alkalmat ad a hazai gazdaság potenciális lehetőségeit és azok hasznosítását bemutató nyilvános előadás, valamint A tudomány megrendelői című program, amelynek keretében arra szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogyan kapcsolódnak össze a jelenben és a közeljövőben a kutatási szempontok a felhasználói igényekkel.

A tudomány ünnepének országszerte és határainkon túl is zajló eseményeiről folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők az mta.hu/tudomanyunnep oldalon.

Kívánom mindenkinek, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényei révén a mindennapi döntéseket megkönnyítő tapasztalatokkal, a legfrissebb tudományos ismeretekkel és valódi szellemi élményekkel gazdagodjon.