Régen tudjuk, hogy a molekuláris folyamatok
hátterében atomi és molekuláris mozgások vannak, azonban a mai napig
nem sikerült kísérletileg demonstrálni ezek közvetlen funkcionális
jelentőségét.
Több mint hat évvel ezelőtt, Lányi Szabolccsal, a
Sapientia Egyetem csíkszeredai kampuszának dékánjával beszélgettem,
és azon morfondíroztunk, hogy nem lehetne-e egy enzim működését
befolyásolni azáltal, hogy az atomjait specifikusan rezgetjük rádió
vagy THz frekvenciájú elektromágneses hullámokkal. A kísérletek
tervezése után hat év megfeszített munkába került, mire sikerült
olyan kísérleti rendszert összeállítani, amellyel – tudomásunk
szerint – a világon elsőként sikerült atomi vibrációk
megváltoztatása révén enzimreakciót kiváltanunk. A világon egyetlen
olyan szabadelektron lézerközpont van, a drezdai Helmholtz Centrum,
ahol megfelelő frekvencián olyan hatalmas energiát tudtunk
bejuttatni a fehérjébe igen rövid idő alatt, amely hatékony módon
specifikus vibrációs változásokat hoz létre. Éveket vett igénybe,
amíg ebben a központban felépítettük a különleges műszeregyüttest.
Budapestről kisteherautóval szállítottuk az eszközöket Drezdába,
ahol a speciális műszereket összeépítettük a szabadelektron
lézerrel. Ugyanakkor évekig tartott, amíg számtalan próbálkozás
eredményeként sikerült olyan enzimet előállítanunk, amely a
kísérlethez megfelelt. A siker nem jöhetett volna létre, ha a munkát
nem interdiszciplináris csapat végzi, amelyben molekuláris biológus,
fizikus, mérnök, lézerfizikus és enzimológus is van: Rauscher Anna,
Lőrincz István, Schay Gusztáv, Michael Gensch és Málnási-Csizmadia
András. Óriási élmény ilyen hosszú, kitartó munka révén egy régi
tudományos problémát felderíteni.
…és miért jó ez? Úgy gondoljuk, meggyőző, direkt
bizonyítékot sikerült szolgáltatnunk arra vonatkozólag, hogy a
molekuláris rezgések közvetlenül meghatározzák az enzimfunkciót.
Eddig például a gyógyszer- és enzimtervezést szinte kizárólag a
molekulák atomi szerkezetére alapozva végezték. Eredményeink
megnyithatják a kaput az új alapokon álló molekulatervezéshez,
amelyben az atomi vibrációkat és mozgásokat közvetlen módon is
figyelembe veszik.
Büszkék vagyunk, hogy a European Research Council
(ERC) tizenegy másik mellett ezt a projektet választotta, hogy az
ERC által kiadott ötezredik pályázat jubileuma alkalmából bemutassa
az európai tudomány értékeit.
Az alábbiakban ízelítőt szeretnénk adni
kísérleteinkből.
A kutatók régi álma, hogy megfejtsék az enzimek
működését, hiszen minél jobban értjük, hogyan működnek, annál
célzottabban tudjuk a működésüket gyógyszerekkel befolyásolni, annál
hatékonyabban tudjuk gyógyítani a működésük hibáiból fakadó
betegségeket. Ha pontosabban megismernénk a működésük alapjait,
jobban tudnánk tőlük tanulni is, vagy másolni őket. Így
hatékonyabban tudnánk felhasználni őket a szervezetünkön kívül,
mesterséges körülmények között gyógyszerek előállítására,
szennyezések eltávolítására, diagnosztikai eszközök, érzékelők
tervezésére.
Az enzimek működésének megismeréséhez először a
szerkezetük megfejtésére van szükség. Az ötvenes években sikerült
először röntgendiffrakció segítségével kristályosított fehérjék
szerkezetét megfejteni, így láthatóvá vált az enzimek belső
felépítése egy-egy pillanatképen. Később különböző állapotú enzimek
pillanatképének összehasonlításakor kiderült, hogy az enzimek
működése közben ez a szerkezet változik. Az is láthatóvá vált, hogy
a gyógyszerek hova kötődnek az enzimeken. Azóta a röntgentechnikák
olyan magas szintűre fejlődtek, hogy SAXS (small angle X-ray
scattering) segítségével képesek vagyunk „lefilmezni” az enzimeket,
és jól látszik, hogy minden enzim a saját feladatára specializált
jellegzetes mozgást végez működése közben.
Vajon mi hajtja ezeket a mozgásokat? Vannak-e
rugók, racsnik, kapcsolók az enzimekben? Hogyan derítsük ki, mi
romlott el abban a nem működő enzimben, amelynek látszólag sértetlen
a szerkezete? Mi az oka, hogy egyes gyógyszerek ránézésre egyformán
kötődnek ugyanahhoz az enzimhez, mégis ellentétes hatást váltanak
ki? Hogyan tudnak ránézésre egyforma, rokon enzimek egész különböző
feladatokat ellátni a sejtekben? Erre a röntgendiffrakciós
felvételek közvetlenül nem adnak választ.
A röntgendiffrakciós felvételek alapján az enzimek
szerkezetéről pillanatképet tudunk készíteni akár nagyon nagy
felbontásban is. Ekkor a több tízezer atomból álló fehérje minden
egyes atomjának pontos helye látszik. Ha ismert egy ilyen nagy
pontosságú szerkezet, onnantól az atomok közötti vonzások,
kölcsönhatások és az ezek hatására történő elmozdulások a fizika
törvényeinek segítségével kiszámíthatók. Így számítógépen
modellezhető, szimulálható az enzimek működése, mozgása, és
számítógépes kísérletek is folytathatók. A molekuláris dinamikai
szimulációk során kiderült, hogy a nagyobb amplitúdójú,
röntgendiffrakciós felvételeken is látható mozgások mellett az
enzimek atomjai folyamatos rezgésben vannak, és az aminosav
oldalláncok, valamint a fehérjelánc gerince is jellegzetes vibrációs
mintázattal rendelkezik. Érdekes korrelációk is megfigyelhetők
ezekben a kis amplitúdójú rezgésekben, ami arra utalhat, hogy akár
távoli, egymással közvetlenül nem érintkező atomcsoportok
érzékelhetik egymás állapotát. Azt már régóta sejtjük, hogy ezeknek
a molekuláris rezgéseknek lehet szerepük az enzimek működésében.
Hogyan lehetne ezeket a rezgéseket kísérletekkel vizsgálni, a
jelentőségüket, szerepüket kideríteni?
Az anyagok színe arról tudósít, hogy milyen
hullámhosszú fényt nyelnek el a molekulák elektronjai, ha látható
fénnyel világítjuk meg őket. A fehérjék, az enzimeink legtöbbször
színtelenek vagy fehérek. Ha viszont infravörös sugárzással
világítjuk meg őket, akkor az elnyelésük a frekvencia függvényében
egy infravörös mintázatot ad, amelynek az egyedi fehérjékre jellemző
szakaszát infravörös ujjlenyomatnak szokás nevezni. Ez az
ujjlenyomat a molekuláris rezgéseket jellemzi, így az infravörös
spektroszkópia segítségével az enzimek működése közben vizsgálható a
fehérjén belüli rezgések dinamikája. Az utóbbi években kiderült,
hogy a nagy, egész enzimre kiterjedő mozgásokhoz hasonlóan ezek a
kis amplitúdójú rezgések is
|
|
összehangoltan követik az enzimek működési
lépéseit. Vajon mi lehet a szerepük? A kis amplitúdójú mozgások,
molekuláris rezgések következményei vagy okozói a nagy
szerkezetváltozásoknak, az enzimműködésnek?
Számítógépes szimulációs kísérletben teszteltük,
hogy ha a molekuláris rezgések frekvenciáját megcélozva egy
infravörös impulzussal besugarazunk egy enzimet, akkor átrendeződnek
a rezgések, és ennek következtében megváltozik az enzim szerkezete.
Vajon létre tudunk-e hozni kísérletesen ilyen jelenséget valódi
fehérjékben? Lehetséges-e kívülről közvetlenül szerkezeti változást
kiváltani azáltal, hogy bizonyos rezgéseket vagy térbeli rezgési
mintázatokat közvetlenül módosítunk? Ha sikerülne, az közvetlenül
bizonyítaná, hogy a szerkezet mellett a rezgési mintázatok is
kulcsfontosságúak, és ezek együtt határozzák meg a fehérjeszerkezeti
átalakulásokat, vagyis az enzimműködést. Annyira a műszereink
érzékenységének a határán van egy ilyen jelenség vizsgálata, hogy
ezekre a kérdésekre előttünk a világon még senkinek nem sikerült
válaszolnia. Nekünk is évekbe telt, mire áttörést értünk el, és
sikerült a világon először a rezgéseket kívülről gerjesztve
megváltoztatni a fehérje szerkezetét.
Két dolgot tartva szem előtt építettünk egy saját
mérőkészüléket. Egyrészt, legyen minél több esélyünk arra, hogy ezt
a nehezen előidézhető és nehezen észrevehető folyamatot
előidézhessük és jellemezhessük. Másrészt, a kísérleti körülményeket
igyekeztünk minél természetesebbnek megőrizni, hogy a kísérleti
enzimünk minél inkább egy élő sejt belsejéhez hasonló közegben
legyen. Fontos volt, hogy az enzimeinket érő viszonylag magas
infravörös háttérsugárzásnál nagyságrendekkel nagyobb sugárzást
tudjunk a mintánkra fókuszálni, ezért Európa legerősebb infralézer
berendezését választottuk helyszínül, hogy biztosra menjünk a
rezgések gerjesztésekor. A rezgések gerjesztéséhez olyan különleges
lézert használtunk, amely nagyon rövid pillanatokig – a másodperc
billiárdod részéig (pikoszekundumig) – a Nap felszíni energiájának
tizenötezerszeresét bocsátja ki infravörös sugárzás formájában.
Európában csak egyetlen intézetben, a drezdai Helmholtz Centrumban
van ilyen lézer, ott végeztük a kísérleteket. Ezen kívül három
kihívást kellett megoldanunk. Egyrészt az enzimek természetes közege
a vizes közeg, de a víz nagyon hatékonyan nyeli el az infravörös
sugarakat, ezért tized/század milliméter vastagságúra kellett
vékonyítanunk a mintatartót, hogy az infravörös sugarakat elnyelő
vízréteg elég vékony maradjon, és mindenhova biztosan eljusson az
infravörös besugárzás. Másrészt mivel hatalmas besugárzási energiát
közöltünk a mintával, speciális hűtést kellett alkalmaznunk, hogy
szobahőmérsékleten tudjunk minden kísérletet végezni. Harmadrészt,
olyan enzimet kellett választanunk, amelynek a mozgása, szerkezete
röntgenberendezés nélkül is könnyen és azonnal látható. Ahogy
korábban már írtuk, a fehérjék, enzimek többnyire fehérek vagy
átlátszók. De van néhány színes kivétel, a fluoreszkáló fehérjék,
melyeknek a fluoreszcenciája nagyon érzékeny a fehérjegombolyag
szerkezetének változásaira, és ez minden pillanatban könnyen mérhető
jelzést ad az aktuális állapotukról. Mi egy narancsszínű fehérjét
választottuk (LSS-mOrange), amely ráadásul annyira stabil, hogy a
sejten kívül, kísérleti körülmények között is napokig megőrzi natív
formáját.
Mit tapasztaltunk a kísérlet során? Az infravörös
besugárzás megnövelte a narancs színű fehérjénk fluoreszcenciáját,
ezzel jelezve, hogy a fehérje szerkezete megváltozott. Az új
szerkezet csak a besugárzás ideje alatt volt stabil, a besugárzás
megszüntetésekor a szerkezet visszaalakult, melyet a fluoreszcencia
csökkenése jelzett. Ismételt besugárzásra ismét kialakult a módosult
szerkezet, amely bizonyítja, hogy a fehérje mindvégig funkcionált,
nem egy természetellenes, visszafordíthatatlan folyamatot
indítottunk el a rezgések gerjesztésével. Ezzel az áttöréssel a
fenti számítógépes kísérletünket a valóságban igazoltuk,
bebizonyítottuk, hogy az infravörös frekvenciákra rezonáló
molekuláris rezgések a fehérjében képesek nagyléptékű
szerkezetváltozást előidézni, így meghatározó szerepük lehet az
enzimek mozgatásában, működtetésében.
A felfedezett jelenség különlegessége, hogy az
infravörös besugárzás frekvenciájától függ a szerkezetváltozás
hatékonysága, így valószínűsíthető, hogy a molekuláris rezgéseknek
speciális szerepük van ebben a szerkezetváltozásban. Szkeptikusok
mondhatnák, hogy az infravörös sugarak melegítő hatása régóta
ismert, és a melegedéstől mozgó enzim egyáltalán nem újdonság.
Ellenőriztük azonban, hogy irányított infravörös besugárzás nélkül,
kizárólag melegítéssel nem váltható ki ez a jellegzetes
szerkezetváltozás, ami a fluoreszcencia emelkedésével jár.
Kijelenthetjük tehát, hogy a molekuláris rezgések
befolyásolásával sikerült közvetlenül beavatkoznunk egy fehérje
mozgásába, működésébe. Valószínűsíthető, hogy ezeknek a rezgéseknek
alapvető szerepük van abban, hogy hatékonyan működnek az enzimek.
Szerepük lehet például abban, hogy közvetítenek az enzim távoli
pontjai között, illetve ezeknek a rezgéseknek a mintázatában lehet
különbség, amikor látszólag egyforma szerkezetű enzimek vagy
gyógyszerek eltérően viselkednek. Felfedezésünk új irányokat nyithat
az enzimek vizsgálatában. A rezgések tanulmányozásával és
figyelembevételükkel jobb gyógyszerek és hatékonyabb mesterséges
enzimek fejleszthetők.
A kutatásainkat az egzotikus fluoreszcens fehérjék
mellett a jövőben első lépésben kiterjesztjük az emberi szervezetben
kulcsfontosságú membránfehérjékre és ioncsatornákra. Ezek a fehérjék
szabályozzák a sejt és a külvilág összeköttetését, kulcsszerepük van
a sejtek közötti kommunikációban és idegi ingerületátvitelben. Mivel
kísérletünkben az infravörös besugárzásra kialakuló elektromos
térerő változások hasonlítanak a szervezetünk sejtjeit határoló
membránokban kialakuló elektromos térerő változásokhoz, így közelebb
kerülhetünk annak megértéséhez, hogy a sejteink életében mi a
szerepük a most felfedezett, enzimeket működtető molekuláris
rezgéseknek.
Kulcsszavak: fehérjedinamika, enzimműködés, molekuláris rezgések,
infravörös spektroszkópia, konformációváltozás
|
|