A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 KITEKINTÉS

X

Gimes Júlia gondozásában

 

Mágneses térrel a kokainfüggőség ellen


Koponyán keresztüli mágneses ingerléssel sikeresen kezeltek kokainfüggő betegeket amerikai és olasz neurológusok, pszichiáterek.
Az emberi vizsgálatokat megelőzően kokainfüggő állatoknál egyrészt azt találták, hogy a kényszer drogkereső magatartás csökkenti az agykéreg bizonyos részének aktivitását, másrészt, hogy a megfelelő terület ún. optogenetikai módszerrel történő ingerlésének eredményeként az állatok kevesebb kokaint fogyasztanak. (Az optogenetika lényege, hogy bizonyos idegsejteket genetikai beavatkozással fényérzékennyé alakítanak. Így tetszőleges idegrendszeri struktúrák fénnyel ki- és bekapcsolhatóvá válnak, és a működésük nyomon követhető lesz.)

Ezek az eredmények adták az ötletet annak vizsgálatához, hogy vajon az agy megfelelő területének mágneses ingerlése hatékony lehet-e embernél.

A huszonkilenc napig tartó kísérletben harminckét kokainfüggő beteg vett részt, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az egyik tagjainál az agyban a bal elülső homloklebenyt ismétlődően transzkraniális mágneses stimulációval (TMS) ingerelték, míg a kontrollcsoport tagjai nem kaptak ilyen kezelést. A kutatás a páciensek két hónapon át történő követésével folytatódott, amelynek során a kontrollcsoport tagjai is kérhettek mágneses stimulációt.

A kezelések alatti időszakban a mágnessel kezelt személyek közül szignifikánsan többen produkáltak negatív drogtesztet, és körükben a kokain iránti sóvárgás is alacsonyabb szintet mutatott. Ugyanakkor a kontrollcsoport azon tíz tagjánál, akik a követéses periódusban igényelték a TMS-terápiát, szintén jelentős javulás következett be.

A kutatók a koponyán keresztüli mágneses ingerlést biztonságosnak találták, mellékhatásokat nem tapasztaltak. Ezért, valamint a hatékonysággal kapcsolatos pozitív eredmények miatt a módszert ígéretesnek tartják, és felvetik egy jóval több beteggel történő, placebokontrollált vizsgálat szükségességét.

A kokainfüggőségnek jelenleg nincsen hatékony gyógyszere.

Terraneo, Alberto – Leggio, Lorenzo – Saladini, Marina et al.: Transcranial Magnetic Stimulation of Dorsolateral Prefrontal Cortex Reduces Cocaine Use: A Pilot Study. European Neuropsychopharmacology.
DOI: 10.1016/j.euroneuro.2015.11.011
 



Számítógépesített kognitív viselkedésterápia


Az utóbbi időben a pszichológiai gyakorlatban, például a depresszió kezelésében, egyre népszerűbbé vált a kognitív viselkedésterápia számítógépesített formája. Ennek lényege, hogy a páciens egy computerprogram segítségével ismerhet fel, értékelhet át és korrigálhat olyan gondolkodási mechanizmusokat, sémákat, például a negatív gondolkodás rendszerét, amelyek tünetei a betegségnek.

Egy brit tanulmány, amelynek szerzői tudományos igénnyel vizsgálták e módszer hatékonyságát, figyelmeztet: semmiképpen nem szabad feltételezni, hogy a számítógépes önsegítő eszköz pótolhatja a szakember által nyújtott személyes terápiát.

A kutatásban hétszáz depressziós beteg vett részt, akiknél a sztenderd depressziós kezelést kétféle komputerizált viselkedésterápia egyikével, randomizált módon egészítették ki. A kontrollcsoport tagjai csak a hagyományos kezelésben részesültek, semmilyen számítógépes programot nem használtak. A „komputereseket” telefonon rendszeresen bátorították az eszköz használatára.

Négy hónap elteltével a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a számítógépes önsegítő eszköz valóban segíti a gyógyulást. Az egyik szoftver esetén a pácienseknek mindössze 18 százaléka járta végig a rendelkezésre álló nyolc egységet, míg a másiknál csak 16 százalék a létező hatot. A résztvevők 25 százaléka végig sem csinálta a programot.

Simon Gilbody, a New York-i Egyetem professzora szerint tanulmányuk rávilágít arra, hogy a depressziós betegek számára nehézséget jelent egy számítógépes program melletti elköteleződés és az, hogy újra és újra csatlakozzanak egy rendszerhez.

Gilbody, Simon – Littlewood, Elizabeth – Hewitt, Catherine et al.: Computerised Cognitive Behaviour Therapy (cCBT) as Treatment for Depression in Primary Care (REEACT trial): Large Scale Pragmatic Randomised Controlled Trial. British Medical Journal. 11 November 2015. 351, h5627, DOI:10.1136/bmj.h5627 • WEBCÍM

 

 

Akkumulátor a „bolondok aranyából”


Hibrid interkalációs akkumulátor fejlesztéséről számoltak be két svájci kutatólaboratórium munkatársai. Az anód magnézium, a nátrium interkalációs katód pedig az aranyhoz hasonló színű, ezért a „bolondok aranyának” is nevezett pirit, azaz vas-szulfid. Az elektrolit nátrium/magnézium kettős só.

A kizárólag nagy mennyiségben fellelhető és olcsó kémiai elemekből álló energiatároló eszköz tesztelése során 210 Wh/kg energiasűrűséget mértek, ami hasonló a forgalomban lévő lítium-ion akkumulátorokéhoz, és kétszerese a legjobb magnézium-ion akkumulátorokénak.

A hozzávalók kedvező ára lehetővé teszi, hogy ilyen típusú akkumulátorokból akár terawatt-óra nagyságrendű elektromos energiatárólót létesítsenek. Ugyanez lítium-ion akkumulátorokból a beruházás költségei miatt elképzelhetetlen.

Walter, Marc – Kravchyk, Kostiantyn V. – Ibáñez, Maria – Kovalenko, Maksym V.: Efficient and Inexpensive Sodium–Magnesium Hybrid Battery. Chemistry of Materials. 2015, 27 ,21, 7452–7458. Publication Date (Web): 16 October 2015. DOI: 10.1021/acs.chemmater.5b03531 • DOI: 10.1021/acs.chemmater.5b03531
 



Szeles exobolygó


Egy a Naprendszerünkön kívüli bolygó felszínén 7200 km/óra sebességű szelet mértek a University of Warwick kutatói. Ez a Földön valaha észlelt legnagyobb szélsebesség hússzorosa és a hangsebesség hétszerese.

A sebesség meghatározásához nagy felbontású spektroszkópiai méréseket használtak. A nátrium jellegzetes színképvonalának Doppler-effektus következtében észlelhető hullámhossz-eltolódásból számolták ki a bolygó atmoszférájának mozgási sebességét. A mérési adatok a Chilében található La Silla obszervatóriumból származnak. A megjelent eredmények egyúttal az első Naprendszeren kívüli időjárás-észlelést is jelentik.

A hihetetlen sebességű szél helyszíne a HD 189733b extraszolaris bolygó, ami az úgynevezett forró jupiterek csoportjába tartozik. A Jupiternél tíz százalékkal nagyobb, de a saját csillagához 180-szor közelebb van, mint a Jupiter. A felszínén 1800 Celsius fok körüli a hőmérséklet. Az exobolygó viszonylag közel van a Naprendszerhez, ezért a csillagászok egyik kedvelt célpontja.

Louden, Tom – Wheatley, Peter J.: Spatially Resolved Eastward Winds and Rotation of HD189733b. Astrophysical Journal Letters. Accepted for publication. Kézirat: WEBCÍM
 



Öreg ember nem vénember


Megfelelően edzett idős emberek képesek hasonló mennyiségű energiatermelésre és -felhasználásra, mint az egyik legkeményebb, rendkívüli állóképességet kívánó sportversenyen, a Tour de France kerékpáros körversenyen részt vevő profi sportolók – állapították meg dán táplálkozáskutatók.

Sportolók, jó edzettségi állapotban lévő fiatal szervezetek energia-háztartásának maximális teljesítőképességével kapcsolatos vizsgálatok gyakoriak, és az eredmények is közismertek. A most publikált tanulmány azonban hat idősebb, átlagosan 61 éves férfi 2700 kilométeres kerekezése alatt elvégzett mérések alapján született. A kísérlet 14 napig tartott, tehát a napi táv közel kétszáz kilométer volt.

A részvevők átlagos energiafelhasználása a kezdeti 17 MJ/nap (kb. 4100 kcal/nap) értékről 30 MJ/nap (kb. 7200 kcal/nap)-ra emelkedett, ami a nyugalmi alap energiaszükséglet négyszeresének felel meg, és közelíti az emberi teljesítőképesség határát. Az átlagos testtömeg stabil maradt a két hét során de, a testzsír 2,2 kilogrammal csökkent. Az elfogyasztott táplálék energiatartalma 25 MJ/nap volt, így az energiamérleg negatív lett. A szenior kerekesek, noha éhségérzetük és étvágyuk is megnőtt, nem voltak képesek az elhasznált energiával egyenértékű táplálékot elfogyasztani. A kutatók szerint ennek pszichológiai eredetű gátlás lehetett az oka.

Rosenkilde, Mads – Morville, Thomas – Andersen, Peter Riis et al.: Inability to Match Energy Intake with Energy Expenditure at Sustained Near-Maximal Rates of Energy Expenditure in Older Men during a 14-d Cycling Expedition. American Journal of Clinical Nutrition. ajcn109918, First published online 21 October 2015. DOI:10.3945/ajcn.115.109918 • WEBCÍM