A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 AZ MTA BIOLÓGIAI OSZTÁLYÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA

    A T61768 SZÁMÚ, A TUDOMNYOS KUTTAÁSRÓL, FEJLESZTÉSRŐL

    ÉS INNOVÁCIÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATRÓL

X

 

 

1. Az Osztály nagyra értékeli az OTKA működésének hagyományait, és ezekben különösen azt a kiszámíthatóságot, megbízhatóságot, és pártatlan, csak a tudományos szempontok alapján vezérelt zsűri és OTKA kollégiumi tag és elnökválasztást, valamint ítéletalkotást, amely az OTKA működését az elmúlt, csaknem három évtizedben jellemezte, amit megerősített a European Science Foundation értékelése is. Az Osztály aggodalmát fejezi ki e nagy múltú, közmegelégedésre működő, független intézmény megszüntetése miatt.

2. Az Osztály arra kéri az MTA Elnökségét és Elnökét, hogy lépjen fel a kormánynál annak érdekében, hogy az OTKA átalakulása és az alapkutatások további finanszírozása során a fenti értékek – így különösen az alapkutatás egysége, szuverenitása, kutatói és társadalmi kontrollja – változatlanul maradjanak meg, valamint az átalakulás a legteljesebb mértékben őrizze meg az OTKA eddigi működésének, és ezzel az alapkutatások finanszírozásának folyamatosságát.

 

 

Az Osztály nagyra értékeli azt a törekvést, hogy az OTKA támogatási kultúrája a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kezelt más támogatási formáknál is meghonosításra kerüljön.

3. Az Osztály hangsúlyozottan kéri az MTA Elnökségét és Elnökét, hogy lépjen fel a kormánynál és az Országgyűlésnél annak érdekében, hogy az alapkutatás támogatása külön sorban nevesítve jelenjék meg, az azt szolgáló pénzeszközök a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal megalakulása után haladják meg az OTKA által kezelt eddigi pénzeszközök mértékét, és azok %-os minimális szintje a törvényben rögzítésre kerüljön.

4. Az Osztály kéri az MTA Elnökét és Elnökségét, hogy lépjen fel annak érdekében a kormánynál, hogy a törvény végrehajtási utasítása hamar szülessen meg, valamint a kormány kérje ki és hangsúlyosan vegye figyelembe a kormányrendelet, végrehajtási utasítás és működési rend kidolgozása és elfogadása során az MTA véleményét.

A fenti állásfoglalást a Biológiai Osztály 2014. november 11-i ülésén egy tartózkodással fogadta el.