A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Alapítva: 1840
 

KEZDŐLAP    ARCHÍVUM    IMPRESSZUM    KERESÉS


 KITEKINTÉS

X

Gimes Júlia gondozásában

 

 

Ebolatesztek Afrikában


Decemberben három potenciális ebola elleni kezelés hatékonyságának tesztelése indul el Nyugat-Afrikában. A vizsgálatokat, amelyek során két vírusellenes szert és egy túlélőkből származó vérkészítményt fognak „bevetni”, a Médecins Sans Frontières (MSF) nevű orvosi segély szervezet koordinálja.

A brincidofovir nevű antivirális szer klinikai vizsgálatát az Oxfordi Egyetem kutatói, a favipiravir tesztelését egy francia kutatási ügynökség, míg a „lábadozók szérumának” kipróbálását egy belga kutatóintézet vezeti. A mostani ebolajárvány során mindhárom eljárást alkalmazták már, s mindhárom szerepel a WHO-listán, amely a potenciálisan rendelkezésre álló ebola elleni szereket tartalmazza. Arról, hogy most éppen ezeket teszteljék, a biztonságossági és hatékonysági adatok ismeretében egy nemzetközi bizottság döntött.

A brincidofovir egy amerikai fejlesztésű széles spektrumú antivirális szer, amelyet még nem törzskönyveztek az USA-ban. A favipiravir egy japán gyógyszergyár terméke; a szigetországban influenza kezelésére már engedélyeztek, és a feltételezések szerint ebola ellen is hatékony. A túlélők véréből származó készítmény a vírus ellen védelmet nyújtó ellenanyagokkal menthet életeket.

Hayden, Erika Check: Ebola Trials to Start in December. Nature. 13 November 2014. DOI: 10.1038/nature.2014.16342 • http://www.nature.com/news/ebola-trials-to-start-in-december-1.16342 WEBCÍM

 



Génhiba – infarktus ellen


Egy nemzetközi kutatócsoport olyan génhibát azonosított, amely véd a magas koleszterinszint ellen. A kutatók 113 000 ember genetikai anyagának vizsgálatával azt találták, hogy minden 650. személynél egy mutáció következtében az ún. NPC1L1 gén egyik kópiája nem működik. Az ilyen emberek vérében az ereket károsító „rossz” koleszterin szintje átlagosan 10%-kal alacsonyabb volt, mint azoknál, akiknél a génnek mind az anyai, mind az apai példánya működik. A mutáns gént hordozók infarktuskockázata pedig 50%-kal volt alacsonyabb. A kutatók olyan esetet nem találtak, hogy a gén mindkét kópiája hibás lett volna.

A felfedezés azért is érdekes, mert létezik már egy koleszterinszintet csökkentő gyógyszer, amely tulajdonképpen ugyanazt a gént hallgattatja el, amelyet a természetes körülmények között is létező génhiba. A kutatók szerint érdemes nagyobb figyelmet fordítani a védelmet jelentő mutációkra; az így szerzett ismeretek segíthetik a betegségek okainak megértését és új gyógyszerek fejlesztését.

The Myocardial Infarction Genetics Consortium Investigators: Stitziel, Nathan O. – Won, Hong-Hee – Morrison, Alanna C. et al.: Inactivating Mutations in NPC1L1 and Protection from Coronary Heart Disease. The New England Journal of Medicine. 12 November 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1405386 • WEBCÍM

 



Egy lépéssel közelebb a hepatitisz C elleni vakcina


Az Oxfordi Egyetem kutatói közölték, hogy az általuk fejlesztett hepatitisz C vakcina emberben is biztonságosan alkalmazható, és hatására az immunrendszer több célponton keresztül is igyekszik megtámadni a vírust.

A fázis 1 klinikai vizsgálat során 15 személynek adták be az oltóanyagot. A résztvevők szervezete a vakcinát jól tolerálta, a szer hamarosan a gyógyszervizsgálatok második fázisába lép, amelyben már a hatékonyságát fogják vizsgálni. Ennek eredményét 2016-ra várják.

A hepatitisz C vírus szexuális úton, illetve vérrel, fertőzött tűvel terjed. A világon kb. 130 millió ember hordozza. A vírus hosszú távon májzsugort, illetve májrákot okozhat.

A hepatitisz A, illetve B ellen már évek óta létezik megelőző vakcina. A C vírust csak a 80-as évek végén fedezték fel, és bár kezelésére számos gyógyszert fejlesztettek ki, az eddigi kísérleti oltóanyagok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Swadling, Leo – Capone, Stefania – Antrobus, Richard D. et al.: A Human Vaccine Strategy Based on Chimpanzee Adenoviral and MVA Vectors That Primes, Boosts, and Sustains Functional HCV-specific T Cell Memory. Science Translational Medicine. 5 November 2014. 6, 261, 261ra153. DOI:10.1126/scitranslmed.3009185

 

 

A tisztaság fél becsületesség


Az emberek hajlamosabbak etikátlanul viselkedni, ha undort éreznek – állapítja meg egy közelmúltban publikált tanulmány. A szerzők szerint az undor önvédelmi érzés, és mindenki igyekszik szabadulni a kellemetlen szituációtól, ami kiváltotta. Önvédelmi helyzetben pedig önzőbbé válik az ember, ilyenkor a csalás vagy hazugság is gyakoribb.

A kísérletek első fázisában az önkéntes kísérleti személyekben változatos módokon undort keltettek. A közel 600 részvevő egy része „kényes” fogyasztási cikkeket – pelenkákat, macskaalmokat, hashajtókat – minősített, míg a kontrollcsoportban semleges tárgyakat, például villanyégőket, tollakat, samponokat kellett értékelni. Egy másik csoport tagjainak fogalmazást kellett írniuk életük legundorítóbb élményéről, és voltak, akiket a Trainspotting című film WC-jelenetének vetítésével igyekeztek „előkészíteni”. A kísérletek második fázisban mind a megfelelően kondicionált alanyoknak, mind a kontrollcsoport tagjainak lehetőséget adtak arra, hogy pénznyerő játékokban csaljanak. Az undort keltő „kezelésen” átesett személyek ezt a lehetőséget jóval nagyobb számban használták ki. A kutatók az effektus ellenkezőjét is megfigyelték; ha az undort keltő dolog hatását sikerült közömbösíteni, a csalás valószínűsége is csökkent

A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy miután az érzelmeknek jelentős hatásuk van arra, hogy egy adott pillanatban valaki milyen döntést hoz, érdemes a környezet állapotára, tisztaságára fokozottan figyelni.

Winterich, Karen Page – Mittal, Vikas – Morales, Andrea C.: Protect Thyself: How Affective Self-protection Increases Self-interested, Unethical Behavior. Organizational Behavior and Human Decision Processes. November 2014. 125, 2, 151–161. DOI: 10.1016/j.obhdp.2014.07.004 • WEBCÍM 

 



Járvány-monitoring – lexikonnal


A Wikipedia letöltéseinek statisztikáját elemezve előre jelezhetők a nagyobb méretű járványok – állítják amerikai kutatók.

A 2001-ben alapított online enciklopédia tartalma az első pillanattól kezdve rohamosan bővült, és ma már 287 nyelven harmincmillió szócikket tartalmaz. Évek óta a leglátogatottabb weboldalak közé tartozik, egy átlagos napon 850 millió cikket töltenek le róla. A statisztikák nyilvánosak, a forgalmi adatokat több kutatáshoz is felhasználták már.

A Los Alamos National Laboratory munkatársai a hatalmas adathalmazból most nyolc, országos méretű fertőző megbetegedés járványszerű kitörésének jeleit olvasták ki. Az adatok hét esetben a járványt 28 nappal előre jelezték. A 2010 és 2014 között vizsgált, összesen 1428 nap 34 ezer adat file-jának mérete 2,7 TB volt.

A kutatók szerint a járványok előrejelzésének még a fejlett infrastruktúrájú országokban is fontos közegészségügyi, gazdasági és szociális haszna lehet. Az Egyesült Államokban például egy-egy influenzaszezonban a halálos áldozatok száma három- és negyvenkilenc ezer közé esik.

Generous, Nicholas – Fairchild, Geoffrey – Deshpande, Alina et al.: Global Disease Monitoring and Forecasting with Wikipedia. PLOS Computational Biology. 13 November 2014. DOI: 10.1371/journal.pcbi. 1003892 • WEBCÍM
 



Csapda veszélyes légkörszennyezőknek?


Ózonréteg-károsító és üvegházhatású légköri szennyezőket megkötni képes porózus szerkezetű, kristályos anyaggá rendeződik az a szerves molekula, amelyet a Houstoni Egyetem kutatói állítottak elő.

A mikropóruzos szerkezetet hidrogénkötések tartják össze, mégis 250 Celsius fokig stabil, és bírja a nedvességet is. Belső felülete grammonként több mint 1000 négyzetméter, és tömege 75 százalékának megfelelő mennyiségben képes a halogénezett szénhidrogéneket megkötni. Ilyen halogénezett szénhidrogén például a freon, melyet a Földet érő, élő szervezetre káros UV-sugárzást szűrő felső légköri ózonpajzs legveszélyesebb pusztítójaként tartanak számon.

A szerkezetet összetartó hidrogénkötések felbonthatók, így a pórusos adszorbens visszaforgatható, újrahasznosítható.

Chen, Teng-Hao – Popov, Ilya – Kaveevivitchai, Watchareeya et al.: Thermally Robust and Porous Noncovalent Organic Framework with High Affinity for Fluorocarbons and CFCs. Nature Communications. 5, Article number: 5131. DOI: 10.1038/ncomms6131